Cadeaubonnen: wat je moet weten over geldigheid en vervaldatum

Naar overzicht |

Heb je een cadeaubon ontvangen en vraag je je af hoe lang deze geldig is? Lees dan dit artikel en ontdek alles wat je moet weten over de geldigheid en vervaldatum van cadeaubonnen. Wij hebben alle informatie voor je op een rijtje gezet.

Geen uitgifte- en vervaldatum op de cadeaubon

Als er op een cadeaubon geen uitgiftedatum en vervaldatum staan, betekent dit dat de bon onbeperkt geldig is. Dit kan soms gunstig zijn voor de ontvanger, omdat hij of zij de bon kan blijven gebruiken zolang het bedrijf nog bestaat. Sommige bedrijven kiezen er bewust voor om hun cadeaubonnen onbeperkt houdbaar te maken, omdat dit klantvriendelijker is.

Wel een uitgiftedatum maar geen vervaldatum op de cadeaubon

Als er wel een uitgiftedatum op de bon staat, maar geen vervaldatum, dan is de bon na vijf jaar verjaard. Dit betekent echter niet dat de bon na vijf jaar waardeloos is. Je kunt dan het beste contact opnemen met de verkoper om te vragen naar de mogelijkheden, bijvoorbeeld een nieuwe bon of een deel van het bedrag terugkrijgen.

Zowel een uitgifte als een vervaldatum op de cadeaubon

Als er zowel een uitgiftedatum als een vervaldatum op de bon staan, is de bon geldig tot aan de vervaldatum. Als de vervaldatum is verstreken, is de verkoper niet meer verplicht om de bon te accepteren. Maar ook hier geldt dat je altijd kunt overleggen met de verkoper om te kijken naar de mogelijkheden.

Vervaldatum korter dan een jaar

Als de vervaldatum korter is dan een jaar, dan is de verkoper in overtreding. Het is namelijk niet toegestaan om een vervaltermijn van minder dan een jaar voor cadeaubonnen te hanteren. In dat geval kun je als consument deze afspraak vernietigen, waardoor er geen vervaldatum meer geldt en de bon vijf jaar geldig is.

Cadeaubonnen minimaal 2 jaar geldig

Vanaf 1 januari 2022 geldt er een minimale geldigheidsduur van twee jaar voor cadeaubonnen. Dit geldt voor alle cadeaubonnen, ongeacht of ze zijn gekocht door particulieren of werkgevers en of het gaat om papieren, plastic of digitale cadeaubonnen. Als er op de bon een kortere termijn staat dan twee jaar, kan deze termijn vernietigd worden en blijft de bon minimaal twee jaar geldig.